Veriler korkutuyor! ASM’lerin yüzde 89’u test edilmemiş!

Veriler korkutuyor! ASM’lerin yüzde 89’u test edilmemiş!

Veriler korkutuyor! ASM’lerin yüzde 89’u test edilmemiş!

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, Aile Sağlık Merkezleri alarm verdiğini dile getirerek kritik uyarılarda bulundu. 

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul’da yaşanan depremin ardından Valilik, kamu hizmetlerini iki gün süreyle idari izinli sayılırken Aile Hekimliği Çalışanları bu kararın dışında bırakıldı.  Riskli binalarda bulunan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) açık bırakıldı ve hizmetin devam etmesi istendi. Oysa aynı süreçte AFAD, İBB ve Valilik, vatandaşlara binalara girmemeleri ve güvenli alanlarda beklemeleri yönünde çağrıda bulundu.

APARTMAN ALTLARINDA, OTOPARKLARDA ASM OLUR MU?

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, İstanbul’daki ASM’lerin büyük kısmının apartman altı, otopark, cami altı gibi alanlarda bulunduğunu belirterek, bu yapıların depreme karşı dayanıksız olduğunu vurguladı. “Deprem riski altındaki binalarda sağlık hizmeti vermek hem çalışanların hem de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor,” dedi.

İstanbul genelinde hizmet veren 1000’in üzerindeki ASM’nin, yüzde 32’si 1999 öncesi yapılardayüzde 89’u ise depreme dayanıklılık testi yapılmamış binalarda faaliyet gösteriyor.
Dr. Kandemir, “Her mahallede bulunan bu kritik merkezler, büyük İstanbul depremi geldiğinde ilk müdahale noktaları olacak. Ama kendileri ayakta kalamayacak durumda,” diyerek acil müdahale çağrısında bulundu.

SANAL ASM’LER KISITLI İMKANLARLA KURULAN RİSKLİ SAĞLIK ÜNİTELERİ

ASM’lerin yaklaşık yüzde 30’u kamu binası dahi değil. Kiralanan dükkanlar, apartman daireleri, otoparklar gibi mekânlarda kendi olanaklarıyla oluşturulmuş ‘sanal ASM’ler’ sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor. Yangın çıkışı olmayan, acil toplanma alanı bulunmayan bu yerler afet anında kullanılamaz hale gelebilir.

DEPREMDE AŞILAMA VE MALZEME TEDARİKİ KESİNTİYE UĞRAYABİLİR

Dr. Kandemir, aşılama hizmetlerinin aksamaması gerektiğini ve tetanos gibi kritik aşıların ulaşılabilirliğinin hayati olduğunu belirtti. “Deprem sonrası oluşacak lojistik problemler nedeniyle, sağlık malzemelerine erişim için ASM’lerin ayakta kalması şart,” diye konuştu.

“GÜÇLENDİRME ŞART, TATBİKAT ZORUNLU OLMALI”

AHESEN Başkanı Kandemir’in önerileri arasında şunlar yer aldı:

  • Mevcut ASM’lerin depreme dayanıklılığı ivedilikle tespit edilmeli. 
  • Uygun olanlar devlet eliyle güçlendirilmeli. 
  • Yeni ASM binaları kamu tarafından ve afet planlamasına uygun şekilde inşa edilmeli. 
  • ASM personeline düzenli afet eğitimi verilmeli.
  • Her ASM’de yılda en az bir deprem tatbikatı yapılmalı

“İKİ YIL ÖNCE UYARMIŞTIK, HALA ADIM ATILMADI”

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir; “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi acı tecrübelerle doluydu. O zamanda çağrıda bulunduk. Ancak adım atılmadı. İstanbul özelinde ama aslında Türkiye genelinde bu konu bir milli seferberlik olarak ele alınmalı,” diyen Kandemir, afetlere dayanıklı, güvenli ve ulaşılabilir ASM’lerin inşasının gecikmeden başlatılması gerektiğini söyledi.


Haber Kaynak : İGFA

Büyükşehir’den can dostlara şefkat eli

Edebiyatın kalbi Bursa'da atıyor

İZMİT’TE EL EMEĞİ RÜZGÂRI: ÖRGÜ FESTİVALİ BAŞLIYOR

NEVŞEHİR’DE BİR İLK; Nostaljik Tramvay Hizmete Açılıyor

MANAVGAT’TA DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

DBB, İklim Nötr Şehirler Ağı’nın ilk buluşmasına dahil oldu

ŞUHUT’TA EKONOMİK KALKINMA İÇİN İŞ DÜNYASIYLA BULUŞMA

Marat/Sade Mamak’ta Sahnelenecek

BAKAN TUNÇ, EDİRNE'DEKİ PROTESTODA İSRAİL'İN KÜRESEL SUMUD FİLOSU'NA SALDIRILARINA TEPKİ GÖSTERDİ

A2 Seviye İngilizce Kursuna Kayıtlar Devam Ediyor

Denizli Büyükşehir’den çok özel bir sergi

Başkan Arı, Yeniden Refah Partisi Nevşehir 3. Olağan Kongresi'ne Katıldı

Başkan Çetinkaya: "Belediye Hizmet Anlayışımızı ve Kadınlarımızın Şehir Hayatına Katkılarını İstişare Ettik"

Eğitim Desteklerimiz Akademik Alanda ve Spor Alanında Devam Ediyor

Onaç Mahallesi 2319 ve 2322 sokaklarda, imar planlamasına alınan yolların uygulanması kapsamında yol açma çalışmalarına başlanmıştır.